Speciale effecten


Door kralen of kleine stukjes kant toe te voegen kunnen speciale effecten ontstaan.

In een kringloopwinkel vond ik het boekje "Piccolienbreien" - een vertaling van het oorspronkelijk duitstalige boekje "Piccolin-stricken", geschreven door Jeannette Knake. Dit boekje laat zien hoe je door kleine stukjes stof in te breien een 3D- effect kunt krijgen.
Ik vond het effect in breiwerk erg leuk en was benieuwd of ik ook een dergelijk resultaat in sprang zou kunnen krijgen.

Ik heb voor mijn experiment in sprang kleine stukjes kant aan het te gebruiken garen voor de sprang geregen, vóór ik de sprang heb opgespannen. Tijdens het opspannen heb ik de stukjes kant verdeeld over de voor- en achterdraden, op zo'n manier dat elke draad tenminste 1 stukje kant bevatte. 
In plaats van kleine stukjes kant zou ik ook kralen kunnen gebruiken - dat zou nog eens een volgend experiment kunnen zijn...

 

Na elke toer sprang duwde ik voorzichtig een of meer stukjes kant naar boven of beneden, naar eigen inzicht. Ik draaide het werk steeds, zodat ik ook over de onderste helft van het werk controle had.
Ik heb dergelijke stukjes sprang gebruikt voor het maken van de raaf voor het sprookje van het bange vogeltje en de draak voor mijn project Feathers and dragons.