Sprang en borduren

Sprang en borduren is een leuke combinatie met veel mogelijkheden. Een gewone simpele ondergrond in sprang is voldoende. Het is het gemakkelijkst om te borduren terwijl de sprang nog is opgespannen. Ik heb bij onderstaand voorbeeld het midden van de sprang afgewerkt door er met het borduren stukje bij beetje doorheen te gaan. Ook aan de onder- en bovenkant heb ik dat gedaan. Naderhand kunnen het tussenkoord en de spandraden dan zonder problemen worden verwijderd.

 

Sprang met papiergaren, verder bewerkt met de "Locker hook"
De locker hook is een haaknaald met een oog erin om garen doorheen te doen.
Op you tube zijn diverse filmpjes te vinden over het werken met de locker hook.
Ik heb eerst een eenvoudige sprang gemaakt met gaten en twijnende draden.
Daarvoor heb ik ditmaal het mooie Finse papiergaren gebruikt. Het papiergaren is een enigszins weerbarstig materiaal om mee te werken in sprang - ik zou vooral het dikkere papiergaren niet aanraden voor een beginner.
Het papiergaren geeft wel stevigheid en dat was wat ik voor dit werkstuk nodig had. Nadat het sprang gedeelte klaar was, heb ik het op het frame gelaten voor een verdere bewerking met de locker hook. Ik heb ook ditmaal de sprang niet op de gebruikelijke manier afgewerkt. Tijdens het bewerken met de Locker hook heb ik ervoor gezorgd dat de meeste draden veilig gesteld werden. Voor ik het tussenkoord verwijderde heb ik de laatste draden nog vastgezet. 

Ik ben op een zeer vrije manier omgegaan met de Locker hook en heb behalve repen stof en structuurgaren ook gehaakte blaadjeskoorden gebruikt om te verwerken. De bovenkant heb ik open gelaten om de sprang met het papiergaren ook zichtbaar te laten.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb