Van rechthoekige naar meer ronde vormen
In freeform sprang is het manipuleren van de vorm een van de manieren om interessante vormen te verkrijgen. In het algemeen is het gemakkelijk om een sprang van vorm te doen veranderen. De rekbaarheid van de sprang speelt hierbij een grote rol. Het vraagt echter wel enige ervaring om de sprang precies zo te kunnen vervormen als je wilt.

Ik heb een voorkeur voor meer rondere vormen in mijn werk. Al proberend en lerend van mijn "fouten" heb ik ontdekt dat je een normale rechthoekige sprang met enkele foefjes een veel ronder uiterlijk kunt geven.

Op onderstaande foto is een klein stukje sprang te zien dat is gemaakt in een klein raampje en is gemanipuleerd door breien. Om de sprang rekbaarder te maken is een patroon met gaten erg handig. Toen de sprang klaar was heb ik verder gebreid met de bovenste en onderste lussen van de sprang.
In de eerste toer heb ik het aantal steken verdubbeld door zowel voor- als achterin elke lus te breien. In de volgende 2 toeren heb ik extra lange steken gebruikt (in een soort kantpatroon). In de 3e toer heb ik bovendien aan een kant de boven- en onderkant met elkaar verbonden door door te breien.
In de laatste toer heb ik picot breien gebruikt om het af te werken.
Aan een kant heb ik de zijkanten samengehaakt en vervolgens een ketting van lossen gehaakt, die ik door het midden van de sprang heb gehaald (als afwerking van het midden van de sprang. Het uiteinde heb ik met een paar steken vastgezet.